modern nation-state maandeeq union NU2011 EX-SOMALIE

modern nation-state maandeeq union NU2011 EX-SOMALIE
SAB END SAMAALE

A long way to go for peace

A long way to go for peace
somalia

HIDO IYO DHAQAN

HIDO IYO DHAQAN

Pageviews vorige maand

maandeeq leiden

dinsdag 25 oktober 2011

De Stichting Voedselbanken


Voedselbanken willen overschotten EU; Khat heeft verlammende werking op Somalische gemeenschap; Hoe modebewust zijn Marokkaanse jongens?; Hoe populair is het Franse chanson?; 'Wetgever ziet stage onterecht als kinderarbeid'

- De Stichting Voedselbanken is niet blij dat Nederland geen gebruik maakt van voedseloverschotten, die jaarlijks door de EU onder lidstaten verdeeld worden.

- Avond aan avond khat kauwen zorgt voor veel problemen in de Somalische gemeenschap, zeker als dat gebeurt in combinatie met alcohol. De Federatie van Somalische associaties heeft daarom een rapport gestuurd aan minister Donner van Binnenlandse Zaken. Daarin wordt aandacht gevraagd voor de problemen die er zijn door het kauwen op de takjes van de catha edulis.

- Marokkaanse jongeren kunnen zich verbazen over de vrije manier waarop hun ouders in de jaren zestig en zeventig gekleed gingen. Zelf houden zij zich zeer bewust met hun kleding bezig en hechten in sommige gevallen aan religieuze voorschriften. De vraag is: verschilt de manier waarop zij zich kleden wezenlijk van die van hun ouders? Cultuursocioloog Aniek Smit deed onderzoek naar mode onder marokkanen en hoe die is veranderd door de jaren heen. Haar bevindingen zijn terug te lezen in het boek 'Mijn vader had een Afro'.

- Hoe populair zijn de Franse chansons nog? Zomers hoor je ze vaker, zeker als de Tour de France wordt gereden.

- Vanaf augustus moeten alle leerlingen in het voortgezet onderwijs van het kabinet voortaan verplicht een maatschappelijke stage lopen tijdens hun schoolloopbaan. Tijdens deze stage, die minimaal 30 uur moet zijn, helpen ze in een buurthuis of gaan ze langs bij bejaarden. Een hele goede zaak, vinden ook scholen zelf. Maar de eersteklassers mogen hier niet aan meedoen. Riemke Leusink, rector op een middelbare school in Zeist, stoort zich aan de overbezorgdheid van de wetgever. Ze schreef een betoog en gaat er over in debat met Tweede Kamerlid Jack Biskop, woordvoerder Onderwijs van het CDA.

Geen opmerkingen: