modern nation-state maandeeq union NU2011 EX-SOMALIE

modern nation-state maandeeq union NU2011 EX-SOMALIE
SAB END SAMAALE

A long way to go for peace

A long way to go for peace
somalia

HIDO IYO DHAQAN

HIDO IYO DHAQAN

Pageviews vorige maand

maandeeq leiden

zondag 6 november 2011

DEMOCRATIE


Die moet leiden Somalië Next?

Het ontslag van de laatste krijgsheer president van Somalië uit kantoor zorgt voor zowel een kans voor alternatieve leiderschap en helaas een ervaren machtsvacuüm risico. Binnen 30 dagen of zo, moet er een nieuwe president worden gekozen door een groter en opgeblazen parlement waarschijnlijk door inclusive machtsdeling overheid. Dat is heel verwarrend door gewoon gezien de lage normen van Somalische politiek en de gebruikelijke trage adherences tot de termijnen van de Somaliërs in te stellen.

De overlast van spoilers kan leiden tot een klap voor de machtsdeling bepaald in het recente Djibouti overeenkomst tussen de overgangsregering en de gematigde islamistische en dus maak het waargenomen machtsvacuüm risico. De recente soefi Vs Shabaab sektarische machtsstrijd zou een voorloper van de toekomst afdaling naar meer anarchie en geweld in Somalië zijn. Sommige vergelijken deze nieuwe sektarische strijd in de Somalische versie van de Iraakse Anbar Awakening en afwijzing van de weerzinwekkende extremisme van de Shabaab opstandelingen. Een ding is zeker, de soefi's zijn niet de kinderen van Somalië; bewijs suggereert zij samenspannen met de Ethiopische bezettingsleger en in diskrediet krijgsheren. Ook Shabaab zijn niet de redders van Somalië en hun extreme zonden van de grave-sloop en afbraak heiligdom moet worden gemeden.

Somalië heeft overvloed aan kleine politici, voornamelijk mannelijke, incompetent en enigszins aangetast in clan rivaliteit en bloed. Krijgsheren en hun cohorten - die kwam op de voorgrond door de loop van het geweer - zijn lid van het parlement. We weten allemaal wie ze zijn en zijn getuige geweest van de terreur en de verwoestingen die zij hebben gecreëerd in de afgelopen 18 jaar.

De mannen strijden om de macht deel uitmaken van de overgangsregering en zou binnenkort toetreden tot de gelederen. Sommigen van hen zijn nogal incompetent of gebonden zijn aan buitenlandse belangen. Somaliërs moeten leren uit de geschiedenis en nooit opgemaakt met een fractievoorzitter of fanatiek, of iedereen die gelijkenis van de laatste krijgsheer president zou dragen.Hij was een rebel, fractievoorzitter, koppig, kliekerig, en vooral een krijgsheer.

Wat voor soort president heeft Somalië nodig hebben en wat is de taak te wachten op de president?

Voordat we die vraag te beantwoorden, moeten we ons verleden en de eerste keer Somalië had een president herinneringen ophalen. We hadden een geweldige president en zijn naam was Aden Adde, Allah zegene zijn ziel. Bijna elke Somalische ik ken respecteert hem. Adde was geen soldaat, krijgsheer of moordenaar. Hij wilde niet opstijgen om de macht omdat hij leiding gegeven aan een clan of had clan milities. Hij was niet een religieuze geleerde, beoefent of charlatan. Hij was een gewone man die hield van zijn volk en land. Misschien moeten we een man / vrouw als hem om ons te leiden uit deze ellende. Is er iemand als Adde rond nu?

Bijna twee decennia van chaos en ellende moeten ons leren om zich te ontdoen van de vreselijke mannen die deel uitmaakten van de burgeroorlog en ons lijden. Een nieuw bloed van de leiders, schoon van oorlogsmisdaden, immuun voor de kliekerig vloek, is nodig. We hebben leiders nodig, die in staat zijn om een ​​verdeeld, uitgehongerd en strijdende mensen te verenigen, een leider die is zich ervan bewust dat Somalië het imago van een mislukte staat en Basketcase volk is een schande en ontoelaatbaar, een leider die kan verzoenen mensen en de wederopbouw van allianties voor de gemeenschappelijke goed, een leider die boven de kleine persoonlijke confrontaties, een leider die kan recht en orde te herstellen, zonder toevlucht te nemen tot beschietingen civiele woningen of verplaatsen mensen uit hun huizen, een leider die zich niet behoeft clan-milities om hem te beschermen, een leider die doesn 't zijn clan adviseurs of woordvoerders en een leider die niet Jihad verklaren moslims en niet-moslims. We hebben een president die kan een regering die een omgeving om vrede, stabiliteit, onderwijs, werk en niet krijgsheer dictatuur of de Taliban-achtige terreur theocratie te bevorderen kunnen vormen leiden.

Iedereen die het waagt om vrijwilligerswerk te doen voor een dergelijk zware taken moeten worden moedig, en bovenal uitzonderlijk gekwalificeerd. Laten we proberen te noteren enkele van de referenties en kwalificaties die nodig zijn om van dergelijke moedige leider.

Het eerste ding eerste, zou de ideale leider als een god-vrezend mens begiftigd met een gezond oordeel, het onderwijs en onvoorwaardelijke vaderlandsliefde aan de natie van Somalië. De laatste krijgsheer president en de andere krijgsheren rond hebben enkele van deze kwaliteiten. Kliekerig pluimstrijkers omringen ons en we laten overheersen en ons te effenen het lot van onze mensen voor het erger. Hun enige ambitie is om na te streven kliekerig agenda's. Hun intellectuele capaciteiten en uitspraken zijn twijfelachtig. We moeten deze jongens uit te sluiten en ze te wijzen als de paria's ze zijn.

Somaliërs zijn royaal voor het toewijzen van valse wetenschappelijke onderscheidingen aan mensen die ofwel dubieus diploma's, leerlingen of referenties. Kijk maar naar onze zogenaamde leiders. Ieder van hen is ten onrechte een arts, ingenieur of sjeik zonder iets te pronken voor een dergelijke eerbiedwaardige titels. Somalië heeft een leider die is opgeleid en ging door scholing bij hogere onderwijsinstellingen.

We hebben een ervaren leider met een bewezen track record op het gebied van leiderschap, samenwerking en coalitievorming. We hebben een leider die kan verenigen onze mensen en kan uitstijgen boven de clan en de sektarische verdeeldheid die destructief is teistert ons nu. Somalië heeft behoefte aan een leider die kan houden aan de grondwet en is niet boven de wet. De president moet weten zijn / haar grenzen en moeten voldoen aan de machtsverhoudingen en andere takken van de overheid. De leider moet de praktijk grondbeginselen van de democratie, die zijn net zo eenvoudig als niet het beperken van de vrijheid van meningsuiting, van vereniging en individuele vrijheid. De leider moet verfijnde, wereld-savvy, niet iemand die schuwt andere systemen of beschavingen zijn.

Wie zou dat Somalische leider of president worden? En waar vinden we een Somalische met dergelijke kenmerken, die klaar is en gekwalificeerd genoeg is om het roer van de leiding te nemen bij chaotische en slechte Somalië?

Het maken van de juiste beslissing is noodzakelijk om het voortbestaan ​​van Somalië en de restauratie als een levensvatbare natie-staat. Laten we heel voorzichtig zijn en niet herhalen van de fouten uit het verleden. Laten wij zoeken de juiste persoon / personen om ons te leiden uit deze puinhoop met de hulp van Allah en zegen. Als we deze kans puinhoop zoals we hebben gedaan in het verleden, zouden de gevolgen zijn onherstelbaar.

Door Mohamed Abdulkadir - Ato

Geen opmerkingen: