modern nation-state maandeeq union NU2011 EX-SOMALIE

modern nation-state maandeeq union NU2011 EX-SOMALIE
SAB END SAMAALE

A long way to go for peace

A long way to go for peace
somalia

HIDO IYO DHAQAN

HIDO IYO DHAQAN

Pageviews vorige maand

maandeeq leiden

zondag 6 november 2011

Goede vraag: waarom Somaliërs zich hier te vestigen?

Door Jason DeRusha, WCCO-TV

MINNEAPOLIS (WCCO) - Het is misschien wel de minst waarschijnlijke plek om tienduizenden Afrikaanse vluchtelingen vinden: de koude, besneeuwde, midden van Amerika. Dus waarom zijn er zo veel Somaliërs in Minnesota?

"Misschien op een dag zullen ze het ijs vissen te genieten," lachte dr. Ahmed Samatar, decaan van het Institute for Global Citizenship op Macalester College. Samatar werd geboren in Somalië.

Voor zover het leven in zo'n koud weer klimaat, "op het oppervlak kan bizar kijken," zei Samatar, maar "er is zoveel goedheid in deze staat."

De Somaliërs zijn hier als juridische vluchtelingen, grotendeels. De Somaliërs Minnesota verhaal tracks aan 1991, toen de burgeroorlog uitbrak in Somalië. Miljoenen vluchtte naar vluchtelingenkampen, velen in Kenia.

Twee jaar later werden de eerste golf van Somalische vluchtelingen naar Minnesota.

"In het begin van de Amerikaanse federale overheid wijst mensen", zei Samatar.

Om te kwalificeren als vluchteling, is er een proces. Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken bepaalt uiteindelijk waar de vluchtelingen leven wil, maar het heeft te maken met de vrijwilligersorganisaties, de zogenaamde VOLAGS, dat contract met het State Department.

Minnesota heeft een zeer actieve mensen zoals Lutherse Sociale Diensten, Catholic Charities, en World Relief Minnesota. Deze agentschappen akkoord om te helpen de vluchtelingen te krijgen afgewikkeld, om Engels te leren, huisvesting te vinden, gezondheidszorg krijgen, en een nieuw leven te beginnen.

Ze "staan ​​bekend als gastvrij, en ze investeren een aanzienlijke tijd van arbeid en middelen, om mensen te helpen hier wat troost en hoop", zei Samatar.

Het is dezelfde reden dat dit een populatie centrum voor Hmong-vluchtelingen. De VOLAGS maken de eerste golf gebeuren. Maar gewoon omdat de mensen zijn verhuisd naar een plek als de Twin Cities, betekent niet dat ze zullen blijven.

"Ze hebben de mogelijkheid om te verplaatsen", zei Samatar.

Maar de Somaliërs grotendeels gebleven, ergens rond 30.000 van hen, deels als gevolg van de sterkte van de niet-gouvernementele VOLAGS, en gedeeltelijk omdat de kracht van de overheid programma's om te helpen vluchtelingen een nieuw leven beginnen, aldus Samatar.

Na de eerste golf wordt hier toegewezen, de tweede golf van familieleden en vrienden volgden spoedig.

"Als Somaliërs settelen, vind een leven, het goede nieuws zich verspreidt: 'He dit is een goede plaats, kan je een leven hier te vinden," zei Samatar.

In de afgelopen 25 jaar heeft de Verenigde Staten toegelaten ongeveer 84.000 Somalische vluchtelingen. Bijna 40 procent woont in Minnesota.

"De instellingen van deze staat, privaat of publiek, een belangrijke plaats in de geest van Somaliërs hebben," merkte hij op.


Geen opmerkingen: