modern nation-state maandeeq union NU2011 EX-SOMALIE

modern nation-state maandeeq union NU2011 EX-SOMALIE
SAB END SAMAALE

A long way to go for peace

A long way to go for peace
somalia

HIDO IYO DHAQAN

HIDO IYO DHAQAN

Pageviews vorige maand

maandeeq leiden

dinsdag 1 november 2011

Let’s make love - 27 onmogelijke liefdes Annet de Groot en Frénk van der Linden


Let’s make love - 27 onmogelijke liefdes
Annet de Groot en Frénk van der Linden


Uitger: Contact
Jaar: 2008
Paperback
Pagina's: 286
ISBN: 9789025428075
Prijs: € 19,95

Let’s make love bevat 27 portretten van gemengde relaties in multicultureel Nederland. Een van de beste maatstaven voor de stand van integratiezaken in een multiculturele samenleving is het aantal gemengde relaties. Gemengde relaties zijn immers een betrouwbaar teken dat hier de barrières tussen etnisch-cultureel, nationaal en/of religieus diverse groepen zijn overwonnen. Het gemende liefdespaar is een uithangbord voor geslaagde integratie.


Exotische liefdes zijn nog altijd verbazingwekkend populair. Maar ze hebben ook een schaduwzijde. Want zodra twee culturen of geloven langer bij elkaar liggen, komt daar volgens een Oudhollands spreekwoord de duivel tussen. En daarom komen tegenwoordig juist deze gemengde relaties regelmatig negatief in beeld. Journalist en auteur Frénk van der Linden en zijn partner AD-journaliste Annet de Groot willen met hun boek proberen dit negatieve beeld te corrigeren en zo “de kloof tussen mensen uit verschillende bevolkingsgroepen” te dichten. Zij hebben 27 journalisten van uiteenlopende media een portret laten maken van gemengde relaties.
Milco Aarts (De Telegraaf), Brigitte Ars (onzeWereld), Liddie Austin (Red), Hassan Bahara (Contrast/VN), Hans van der Beek (Het Parool), Marc Broere (lokaalmondiaal), Hulya Cigdem (Brabants Dagblad), Carine Damen (HP/De Tijd), Sara van Gorp (esta), Annet de Groot (Algemeen Dagblad), Antoinette de Jong (NRC Handelsblad), Olivier Heimel (Esquire), Margalith Kleiwegt (Vrij Nederland), Corine Koole (Linda), Steffie Kouters (Volkskrant Magazine), Frénk van der Linden (Nieuwe Revu), Edwin Oden (Psychologie Magazine), Hilbrand Rozema (Nederlands Dagblad), Antoinette Scheulderman (JAN), Lisette Thooft (Happinez), Joke Tromp (Margriet), Coen Verbraak (de Volkskrant/VN), Robert Verkerk (ANP), Arjan Visser (Trouw), Pieter Webeling (Rails), Merike Woning (Metro), Renate van der Zee (Opzij).
Zij interviewden paren die ondanks een verschillende culturele achtergrond nog altijd samen zijn. Daarbij wordt telkens ingegaan op de vraag welke specifieke problemen ze zijn tegengekomen én hoe ze deze hebben opgelost. De vraag is of deze succesvolle gemengde relaties model kunnen staan voor de relaties tussen verschillende bevolkingsgroepen. Het boek geeft daarop geen duidelijk antwoord. De interviews staan op zichzelf en worden niet in een kader geplaatst of geïnterpreteerd. De interviews moeten dus voor zichzelf spreken. En tot op zekere hoogte doen zij dat ook. Vooral mensen die in een soortgelijke relatie verkeren zullen zich makkelijk in de verhalen herkennen. Let’s make love is dus vooral “een feelgood boek over de liefde” [Connie van Gils, in: www.ihlia.nl].

Het aardige van het boek is dat er geen Bekende Nederlanders werden benaderd (zoals politicus Geert Wilders en zijn Hongaarse vrouw, cabaretier Marc-Marie Huijbregts en zijn Marokkaanse vriend, prins Willem-Alexander en zijn Argentijnse echtgenote). De samenstellers wilden portretten publiceren van ‘gewone’ mensen die in de liefde het ongewone waarmaken: een Twentse huisvrouw en haar eerste-generatie gastarbeider uit Italië, een Friese ondernemer en zijn Afghaanse asielzoekster, een leraar Nederlands in Amsterdam en zijn vakantieliefde uit Spanje, een Utrechtse Lufthansa-medewerker die de geliefde werd van een zwarte Amerikaan, een haringverkoopster uit Giesbeek en haar Vietnamese bootvluchteling. En niet te vergeten: een Iraniër die als Jozef meedeed aan het kerstspel in een asielzoekerscentrum en verliefd werd op de Hollandse Maria.

De grootste minderheidsgroeperingen in Nederlandse zijn vertegenwoordigd, er komen homoseksuele stellen en heteroverhoudingen in voor, en naast gelovigen komen er ook godsdiensthaters aan het woord. Tussen de regels door wordt er door buitenlandse liefdespartners ook nog eens een –genadeloos kritisch– portret geschetst van Nederland en de Nederlanders.

Het is de bedoeling van het boek om in de huidige multiculturele samenleving de dialoog tussen de bevolkingsgroepen nieuw leven in te blazen. Daarom wordt er samen met het multimediale platform Kosmopolis een Let’s Make Love-tournee georganiseerd langs scholen, bibliotheken en debatcentra. In de Rode Hoed in Amsterdam debatteerden deskundigen, wetenschappers en gemengde stellen op vrijdag 9 mei met elkaar over de do’s en don’ts in de gemengde liefde, en seksuele relaties op dat vlak. En op 21 oktober organiseerde de Poldermoskee in samenwerking met stadsdeel Slotervaart een bijeenkomst over gemengde liefdes. Onder de titel: “Gezocht: gelukkig gemengde liefde”. Mustapha Esadik doet daarover in de IslamWijzer verslag.

“Als je in de geschiedenis gaat spitten, zie je dat er al zoveel culturen zijn opgelost in de onze. Letterlijk doordat mensen relaties met elkaar zijn aangegaan – uiteindelijk is het toch een kwestie van potten verf bij elkaar gooien. Zo krijg je nieuwe kleuren” [Van der Linden].

ABy

Geen opmerkingen: