donderdag 28 juli 2011
PvdA voorstander doelgroepenbeleid op basis afkomst
Van onze verslaggevers Yvonne Doorduyn, Ron Meerhof − 04/12/08, 01:23
Jarenlang was het taboe, maar nu stuurt een meerderheid in de Tweede Kamer erop aan Roma en Sinti, Molukkers, Somaliërs en Afghanen en hun specifieke problemen ‘terug op de radar van de Rijksoverheid’ te krijgen....
Doelgroepenbeleid op basis van etniciteit – het nieuwste idee van de PvdA-fractie, gesteund door CDA, VVD en PVV, ligt vandaag ter beoordeling aan de nieuw aangetreden minister Van der Laan (Integratie, PvdA).
De kwestie ligt gevoelig. In het Kamerdebat over de begroting van het ministerie van Wonen, Wijken en Integratie lieten meerdere partijen dinsdag weten te vrezen voor stigmatisering. Kamerlid Dibi van GroenLinks: ‘Vanaf welke generatie is iemand Nederlander?’
PvdA-Kamerlid Dijsselbloem ziet alle reden voor een specifiek beleid voor specifieke groepen. ‘Schrikbarend hoge zelfmoordcijfers onder Hindoestaans-Surinaamse meisjes, de terugval in het onderwijs onder de derde generatie Molukkers, het feit dat 90 procent van de Somalische mannen werkloos is, dat 30 procent van de Sinti-kinderen niet naar school gaat, de oorlogstrauma’s onder Afghanen.’ Kleurenblindheid veroorzaakt volgens Dijsselbloem blinde vlekken.
De PvdA’er verwijst nadrukkelijk naar de problemen met Roma-gezinnen in Nieuwegein. Hij wil een aanpak ‘vergelijkbaar met de samenwerking met de zogenaamde Antillianengemeenten’. Gemeenten met veel Roma zouden moeten worden gesteund in het verzamelen van cijfers, uitwisselen van ervaringen en beleid op maat.
De ogen zijn vandaag gericht op Vogelaars opvolger Van der Laan. Hij zal in het Kamerdebat zijn visitekaartje afgeven als nieuwe integratieman van de PvdA. Tegen een woelige achtergrond: in de partij woedt over integratie een felle discussie. Hoewel de Kamerfractie ontkent na het vertrek van Vogelaar een rechtsere koers te varen, zijn de plannen van Dijsselbloem voor ‘doelgroepenbeleid’ en een hardere aanpak van rotjochies in de wijken – eerst veiligheid, dan preventie – wel degelijk nieuw.
Partijvoorzitter Lilianne Ploumen bereidt daarnaast een notitie voor die op het partijcongres in maart de nieuwe kijk op integratie moet vastleggen. Over de rechtsstaat, emancipatie, nationaliteit en loyaliteit, religie in het algemeen en handen-schuddende en boerka-dragende overheidsdienaren in het bijzonder. Afgelopen zaterdag kon elke PvdA’er die er op dit terrein toe doet, meepraten op een besloten bijeenkomst in Amsterdam.
Dijsselbloem: ‘Sinds 2003 hebben we een vrij stabiele lijn. Alleen de uitwerking is verouderd. Het debat zal niet verstommen. Maar af en toe moet je vastleggen: waar staan we nu?’
donderdag 21 juli 2011
Abonneren op:
Posts (Atom)