modern nation-state maandeeq union NU2011 EX-SOMALIE

modern nation-state maandeeq union NU2011 EX-SOMALIE
SAB END SAMAALE

A long way to go for peace

A long way to go for peace
somalia

HIDO IYO DHAQAN

HIDO IYO DHAQAN

Pageviews vorige maand

maandeeq leiden

dinsdag 25 oktober 2011

Mijn vader had een Afro!



Actueel
Mijn vader had een Afro!

30 mei 2011

Sinds 13 mei ligt het boek Mijn vader had een afro, hoe Marokkaanse migranten in Nederland zich kleden sinds de jaren zestig van Aniek Smit in de winkel. Smit laat zien dat er ten onrechte problemen worden gemaakt over het kleedgedrag van Marokkanen in Nederland. Het boek is gebaseerd op de bekroonde masterscriptie die Smit schreef ter afsluiting van haar master aan de Universiteit Leiden.

Hippe types
Je zal vast wel eens naar oude albums van je ouders gekeken hebben, en je afgevraagd hebben wie toch die hippe types op de foto’s zijn. Dit boek gaat over die verwondering. Aan de hand van foto’s en interviews met leden van de verschillende generaties schetst Smit een beeld van de ontwikkeling van het kleedgedrag van Marokkaanse migranten in Nederland in de periode 1965‐2010. Marokkaanse jongeren verbazen zich over het vrije kleedgedrag van hun ouders in de jaren zestig en zeventig. Zelf houden zij zich zeer bewust met hun kleding bezig en hechten daarbij aan de voorschriften die hun godsdienst stelt. Verschillen hun kledingkeuzes daarmee wezenlijk van die van hun ouders?

Geen verband kleedgedrag en integratie
In tegenstelling tot eerdere studies blijkt dat er weinig sprake is van een traditionalisering of Islamisering van het kleedgedrag. Een direct verband leggen tussen kleedgedrag en integratie blijkt onmogelijk. Door de aandacht te vestigen op de gelegenheid en situatie waarin men bepaalde kleding draagt, wordt duidelijk dat er sterke variaties bestaan in het kleedgedrag. Factoren als gender, leeftijd, herkomstgebied en de mode spelen daarbij een bepalende rol. Ook de hoofddoek is lang niet altijd een religieus statement. Zoals een Marokkaanse man uit de eerste generatie, gevraagd naar zijn wilde look in de jaren zestig, stelde: ‘Als je jong bent, denk je niet verder.’

Aniek Smits is als promovendus verbonden aan het Instituut Geschiedenis van de Universiteit Leiden. Met de masterscriptie die leidde tot deze publicatie viel ze in de prijzen: ze won de Cordaid-Multatuli Onderzoeksprijs 2010. De prijs wordt toegekend aan een Master thesis die een duidelijke bijdrage levert aan de vergroting van de kennis over Nederland als multiculturele samenleving. Daarnaast werd Smit genomineerd voor de Fruinprijs 2010.

Verwante opleidingen

Geen opmerkingen: