modern nation-state maandeeq union NU2011 EX-SOMALIE

modern nation-state maandeeq union NU2011 EX-SOMALIE
SAB END SAMAALE

A long way to go for peace

A long way to go for peace
somalia

HIDO IYO DHAQAN

HIDO IYO DHAQAN

Pageviews vorige maand

maandeeq leiden

donderdag 8 september 2011

Qatgebruik Somaliërs in Nederland onder de loep


Qatgebruik Somaliërs in Nederland onder de loep
31 augustus 2011
Het Trimbos-instituut start op 1 september met onderzoek naar qatgebruik onder Somaliërs in Nederland.

Het onderzoek richt zich op 3 deelvragen: de aard en omvang van (problematisch) qatgebruik in Nederland, gemeentelijke maatregelen rond qatgebruik en de gevolgen van een eventueel verbod op qat. Opdrachtgevers van het onderzoek zijn de ministeries van VWS, Veiligheid en Justitie en Wonen Wijken en Integratie.

Wat is qat?
Een deel van de Somaliërs in Nederland kauwt op de bladeren van de struik Catha Edulis Forsk, in de volksmond qat genoemd. Door de kauwen op qat komen de stoffen cathinone en cathine vrij die gevoelens van alertheid, energie en opwinding teweeg brengen.

Wat zijn de gevolgen?
Het is onduidelijk hoeveel qat er wordt gekauwd en wat de gevolgen zijn van veelvuldig qat gebruik. Wel is bekend dat frequent gebruik van qat invloed heeft op de gezondheid en dat sociaal- economische problemen veelvuldig voorkomen onder qatgebruikers. Daarnaast zorgt de distributie van qat voor overlast.

Onderzoek
In de huidige studie zal het Trimbos-instituut onderzoek doen naar de gevolgen van qatgebruik op individueel niveau (gezondheid, gevolg voor integratie, samenhang met sociaal-economische problemen) en op gemeentelijk niveau (overlast door qathandel en gebruik).

Er worden interviews gehouden met gemeenteambtenaren van 11 gemeenten. Daarnaast worden er 3 focusgroepen georganiseerd met daarin medewerkers van GGD, onderwijsinstellingen, politie en verslavingszorg. Individuele Somaliërs worden via sleutelfiguren benaderd voor interviews.

Meer informatie: Martha de Jonge mjonge@trimbos.nl

Geen opmerkingen: