modern nation-state maandeeq union NU2011 EX-SOMALIE

modern nation-state maandeeq union NU2011 EX-SOMALIE
SAB END SAMAALE

A long way to go for peace

A long way to go for peace
somalia

HIDO IYO DHAQAN

HIDO IYO DHAQAN

Pageviews vorige maand

maandeeq leiden

zondag 7 augustus 2011


HILVERSUM (RNW) - Tweede Kamerlid Coskun Cörüz van het CDA wil een verbod op qat in Nederland. Qat is een stimulerend middel uit blaadjes van een plant die groeit in de Hoorn van Afrika. Het gebruik is vooral populair onder Somaliërs en is in Europa verboden, behalve in Nederland en Engeland.

‘Het blaadje mag, maar het middel wat in het blaadje zit is verboden, dat is absurd,’ stelt de parlementariër.’ Hij ziet ook niets in een gedoogbeleid, want ‘iets wat bij wet verboden is, is niet legaal. We moeten niet dezelfde kant opgaan als met hennep.’ Hij pleit daarom voor een verbod van de plant. Ook komen volgens Cörüz de opbrengsten van qathandel ten goede aan terroristische organisaties.

Vanuit Kenia komt qat via Schiphol in Uithoorn terecht. Van daar wordt het verspreid over Europa. De handel gaat volgens het Kamerlid ‘gepaard met steekpartijen met kapmessen en overal rotzooi’. Dat zorgt voor overlast bij ondernemers.

Cörüz verwacht dat zijn voorstel om qat te verbieden kan rekenen op steun van de PVV, VVD, SGP en ChristenUnie. ‘Niemand is gebaat bij het dogen van qat.’

Geen opmerkingen: