modern nation-state maandeeq union NU2011 EX-SOMALIE

modern nation-state maandeeq union NU2011 EX-SOMALIE
SAB END SAMAALE

A long way to go for peace

A long way to go for peace
somalia

HIDO IYO DHAQAN

HIDO IYO DHAQAN

Pageviews vorige maand

maandeeq leiden

zondag 28 augustus 2011

somaliland


Stabiliteit en goed bestuur Somaliland essentieel voor bestrijding piraterij

Nieuwsbericht | 08-06-2011

Staatssecretaris Ben Knapen bracht vandaag een bezoek aan Somaliland, een noordelijke regio van Somalie. Op de agenda stond onder meer een ontmoeting met president Mahamoud van Somaliland en de minister van Buitenlandse Zaken van Somaliland.

Somaliland kent enige jaren stabiliteit en hield vorig jaar democratische verkiezingen. De staatssecretaris stelde dat ervaringen op het gebied van stabiliteit en democratisering in Somaliland een voorbeeld kunnen zijn voor de rest van Somalië. Acceptatie van overheidsgezag en een actief preventiebeleid met burgers draagt bij aan voorkoming van piraterij. “Vanaf de kust van Somaliland worden geen piraterijaanvallen uitgevoerd. Het is belangrijk dat instabiliteit en piraterij in de omringende regio niet overslaan naar Somaliland,” aldus de staatssecretaris bij zijn bezoek aan Hargeisa, de hoofdstad van Somaliland.

De staatssecretaris bezocht verder de gevangenis van Hargeisa. Daar zijn 87 door Somaliland berechte piraten gedetineerd. Nederland gaat via het UN Office for Drugs and Crime 1 miljoen euro bijdragen aan de bouw van een nieuwe gevangenis, onder meer voor piraten, en versterking van het justitiële systeem. Detentie van piraten in de regio wordt daarmee vergroot en betrokkenheid van UNODC garandeert naleving van internationale standaarden. Versterking van de rechtstaat zal ook bijdragen aan verdere stabiliteit in Somaliland.

In bijzijn van de voorzitter van het huis van Afgevaardigden legde staatssecretaris Knapen de eerste steen voor een nieuw parlementsgebouw. Nederland draagt voor 700.000 euro bij aan de bouw van het gebouw en aan training van parlementariërs en ondersteunende staf.

Staatssecretaris Knapen bezocht eerder op de dag een kamp van Somalische ontheemden. De aanwezigheid van ontheemden leidt soms tot spanning met de lokale bevolking. Nederland steunt via de VN Vluchtelingenorganisatie de tijdelijke opvang van interne ontheemden in heel Somalië. “Een veiliger Somalie moet leiden tot de terugkeer van deze ontheemden,” aldus de staatssecretaris.

Met vrouwenorganisaties en de recent aangestelde Mensenrechtencommissie besprak de staatssecretaris tenslotte ervaringen met vredesopbouw en mensenrechten. Maatschappelijke organisaties worden gehoord. “Hoewel er nog veel werk te doen is, is er zeker sprake van een bemoedigende ontwikkeling,” aldus de staatsecretaris.

Somaliland heeft zich in 1991 onafhankelijk verklaard van Somalië. De internationale gemeenschap erkent deze eenzijdige verklaring echter niet. Versterken van stabiliteit in Somaliland kan leiden tot economische ontwikkeling van deze regio en wellicht een positieve invloed op Somalië hebben. Het versterken van fragiele staten is een van de speerpunten van het Nederlandse OS beleid.

Geen opmerkingen: