modern nation-state maandeeq union NU2011 EX-SOMALIE

modern nation-state maandeeq union NU2011 EX-SOMALIE
SAB END SAMAALE

A long way to go for peace

A long way to go for peace
somalia

HIDO IYO DHAQAN

HIDO IYO DHAQAN

Pageviews vorige maand

maandeeq leiden

maandag 15 augustus 2011


U bent hier:Home Nieuws Maatregelen tegen frauderende Somaliërs succesvol
Maatregelen tegen frauderende Somaliërs succesvol

Nieuwsbericht | 07-07-2011

De maatregelen die door de IND zijn genomen om fraude en misbruik door nareizende gezinsleden van Somalische asielzoekers tegen te gaan, werpen hun vruchten af. In de eerste maanden van 2011 werd nog geen 10% van de aanvragen om gezinshereniging door Somalische nareizigers ingewilligd, wat neerkwam op gemiddeld dertig personen per maand. In heel 2010 werden nog 2300 aanvragen van Somalische gezinsleden ingewilligd; ongeveer een kwart van het aantal behandelde aanvragen uit Somalië.

In 2009 werd grootschalige fraude door Somalische asielzoekers en nareizende gezinsleden geconstateerd. Toegelaten Somalische asielzoekers vroegen om hereniging met (pleeg-)kinderen die helemaal geen deel (meer) uitmaakten van het gezin. Daarop zijn de regels aangescherpt en vonden op de ambassades intensieve gehoren plaats, om vast te stellen of iemand daadwerkelijk tot het gezin behoorde.

De maatregelen bestaan onder meer uit het zenden van IND-medewerkers naar ambassades waar Somalische gezinsleden een aanvraag om gezinshereniging in moeten dienen. Deze medewerkers zien er scherp op toe dat de gezinsband inderdaad bestaat. Tijdens een identificerend interview op de ambassade worden aanvullende vragen gesteld over de feitelijke gezinsband met de in Nederland verblijvende asielstatushouder. Hierbij kan gebruik worden gemaakt van de techniek van simultaan horen en horen op afstand door middel van videoconferencing, waarbij de IND-medewerker in Nederland via een beeldscherm direct vragen kan stellen aan de vreemdeling op de ambassade in Addis Abeba. Als het verhaal van het gezinslid op de ambassade niet overeenkomt met wat de asielstatushouder in Nederland heeft verklaard, wordt de aanvraag afgewezen.

Naast de genomen maatregelen zal de IND versneld en versterkt doorpakken op het opsporen van fraude in alle situaties waarin voorafgaande aan deze maatregelen toch een vergunning verleend is. Bij Somalische zaken betekent dit dat de IND extra alert is wanneer al toegelaten asielzoekers hun asielvergunning willen omzetten naar een permanente status, of alsnog gezinsleden willen laten overkomen. Dit gaat bijvoorbeeld om situaties waarin in de oorspronkelijke toelatingsprocedure sprake is geweest van vingertoppenverminking, of dat bij een eerdere aanvraag om hereniging met gezinsleden gebleken is dat een aanvraag gedaan werd voor gezinsleden die niet feitelijk behoorden tot het gezin. Als daar aanleiding voor is zullen de op frauduleuze wijze verkregen vergunningen alsnog worden ingetrokken.

Geen opmerkingen: